Att hitta den rätta brudklänningen

brudklänning

Det var nog den handvirkade spetsen i kombination med pärlorna som jag föll för hos min brudklänning. En klänning som jag inte ens hade tänkt prova – om det inte varit för att personalen i bröllopsbutiken envisades med det.

Att hitta den rätta brudklänningen

Ska du gifta dig i sommar? Då är det hög tid att börja leta brudklänning. Jag måste erkänna att jag är lite avundsjuk på dig, att prova den ena fantastiska kreationen efter den andra är faktiskt bland det roligaste jag gjort!

Hur går det egentligen till?

När jag själv skulle bege mig till bröllopsbutikerna för några år sedan var det flera saker jag undrade över. Har man inte varit med någon nygift vän på klänningsjakt vet man inte riktigt vad man ska förvänta sig.

Den vaga bilden jag hade om hur det går till kom från amerikanska tv-serier, där skumpa och tårta serveras medan man är själv i butiken och blir servad av en flådig butiksägare. Och riktigt så går det (tyvärr!) inte till hos de flesta bröllopsbutikerna i Sverige.

Personalen är kunnig

Troligtvis har du kollat runt i bröllopstidningar eller på nätet efter klänningar. Du har kanske till och med hittat några favoriter. Men eftersom vi alla är skapta i olika former kan det vara så att din drömklänning inte känns helt rätt när du provar den i butiken. Du kanske känner att du måste tänka om.

Då är mitt tips att ta hjälp av personalen. De har många års erfarenhet och är därför tränade i att se vad som passar just dina förutsättningar. Dessutom känner de sitt sortiment utan och innan, och kan därför snabbt plocka fram de klänningar som du kan tänkas gilla.

Prova på vardag

Eftersom de flesta är lediga på helgen är det också då det är som allra högst tryck i bröllopsbutikerna. Då kan du få vänta på att komma in i ett provrum, och personalen har tyvärr inte heller samma möjlighet att hjälpa dig. Går du istället dit på en vardag kan du ha turen att vara själv i butiken, och då kan du till fullo ta del av den stora kunskap de allra flesta i personalen besitter.

Hur känns den rätta?

Du står i provrummet och har just fått på dig den nionde brudklänningen. Du ser dig i spegeln och plötsligt börjar hjärtat bulta snabbare. Det är något speciellt med den här klänningen, hur den får dig att känna dig. Du kan inte sluta le. Lite som att bli blixtförälskad. Plötsligt vill du inte ens prova de andra framplockade brudklänningarna. Känns det så? Du har du definitivt hittat den rätta!

Vad alla andra tycker

Jag brukar ge rådet att inte ta med mer än en vän när du ska prova brudklänningar. Tänk också efter vem du tar med dig. Det ska vara någon som känner dig tillräckligt väl. Hon eller han ska strunta i sin egen smak och istället hjälpa dig hitta den klänning DU gillar, men som också kan tala om när något inte är smickrande. För i slutändan handlar det inte om vad någon annan än DU tycker.

Tips till provningen

* Besök butiken på en vardag

* Ta med lämpliga underkläder

* Ta med någon som känner dig väl

* Berätta för personalen vilken budget du har

* Ha ett öppet sinne och testa personalens förslag

Handla på nätet?

Hittar du inte din drömklänning i bröllopsbutikerna? Misströsta inte! Numera finns det en mängd andra ställen där du kan köpa brudklänning. Vill du hitta en klänning designad utifrån de allra senaste trenderna eller i en personlig stil kan det vara värt att även kika på nätet. Många stora designers säljer numera även via webbshoppar och du kan hitta klänningar i alla olika stilar och prisklasser online.

Nackdelen är att du inte kan prova klänningen innan du beställer den och därför kan du inte vara säker på att du beställt rätt storlek. Men många erbjuder öppet köp eller bytesrätt, så se till att du har du tiden på din sida och räknar med åtminstone några månaders leveranstid. Det kan också vara bra ta höjd i budgeten för för eventuell ändring hos en skräddare.

Här är några designers som säljer online:

 

brudklänning

Text: Josefine Franking

Foto: Bröllopsfotograf Lena Larsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *