Bästa tipsen för vinterbröllop

Vinterbröllop

Knepen för ett lyckat vinterbröllop

Även om de flesta brudpar väljer att gifta sig på sommaren så är det inte ett måste. Vinterbröllop kan vara alldeles fantastiska tycker jag. Det går att skapa en otroligt romantisk stämning med mängder av tända ljus och stämningsfull musik. Det blir helt enkelt lite mysigare på vintern.

Just nu lyser visserligen snön med sin frånvaro på många ställen i Sverige, men i norr är det nära nog snögaranti denna tid på året. Och tänk att få åka fram till kyrkan eller festlokalen i en hästdragen släde med bjällror som klingar och spelar för er!

Dessutom är det på många sätt lättare att planera ett vinterbröllop än ett som går av stapeln på sommaren. Ni behöver (för det mesta) inte oroa er för att gäster gjort upp semesterplaner eller blivit inbjudna till andra bröllop. Inte heller är trycket på leverantörer och lokaler lika stort, så ni måste inte vara ute lika långt i förväg med bokningarna. Med andra ord borde fler gifta sig på vintern!

Här är mina tips för hur ni höjer ert vinterbröllop lite extra:

Ljuset

Under vintertid är solen bara framme några timmar mitt på dagen. Dagsljus underlättar definitivt för bröllopsfotografen och därför kan det vara bra att boka in vigseln och porträttfotograferingen när det är ljust ute. Stäm gärna av med er fotograf när på dagen hen rekommenderar er att förlägga detta.

När det är mörkt ute blir ni dessutom helt beroende av belysningen i festlokalen, och ska bilderna bli optimala finns det några saker att tänka på. I ett tidigare blogginlägg delade fotografen Isabelle Hesselberg med sig av sina bästa tips gällande detta, som hittar du här.

Kläderna

Även om du vill visa upp din fantastiska brudklänning vill du inte frysa ihjäl de stunder ni tillbringar utomhus på bröllopsdagen. Det är svårt att njuta med hackande tänder, se därför till att införskaffa en varm kappa, mantel eller liknande. Eftersom den med största sannolikhet kommer att synas på bröllopsbilderna är det värt att köpa en du trivs med och som passar till brudklänningen. Även ett par vita eller färgmatchande handskar är att rekommendera.

Har du köpt ett par vackra klackskor finns risken att de förstörs av snö eller slask, ett par rejälare skor är därför att bra att ha som ombyte. Det finns flera fina vita vinterstövlar eller uggs i butikerna just nu. Har du en lång klänning behöver du inte heller vara så kräsen eftersom stövlarna ändå inte kommer att synas så mycket.

Gästerna

Det kan vara snällt att tänka lite extra på era frostbitna gäster genom att krympa ner deras utomhustid till det minimala. Givetvis vill de kasta ris, blomblad eller liknande på er när vigseln är klar, och det ska ni självklart planera för om ni vill. Men låt dem inte vänta någon längre stund på er innan ni kliver ut ur vigsellokalen som nygifta  – varje minut utomhus känns väldigt lång på vintern.

Ytterkläder är skrymmande på vintern, se till att det finns gott om utrymme i festlokalen för att hänga av sig ytterkläderna. Det är också bra om de finns lättillgängliga i de fall gäster vill kliva ut och ta en nypa luft eller en rökpaus.

Drycken

Är kylan riktigt bitande kanske en varm dryck är att föredra till brudskålen framför den traditionella champagnen. Varför inte bjuda på glögg, varm äppelcider eller något annat värmande som ett alternativ?

Reservplanen

Jag skrev tidigare att drömmen för mig alltid varit en hästdragen släde som transportmedel till vigseln. Har du siktet inställt på det? Härligt, men se till att också ha en reservplan. För även om svenska vintrar är snörika på många ställen i landet har vi inte snögaranti. Planera därför för en alternativ transport utifall att det är snöfritt på er bröllopsdag. Kanske har företaget som lånar ut släden även en hästvagn med hjul? Eller har någon vän en fin bil att låna ut om det behövs?

Text: Josefine Franking

Foto: Anastasiya Belik via Theperfectpalette

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *