Fråga bröllopsfotografen

Fråga bröllopsfotografen Har ni sett våra ”Fråga” inlägg? Ni som har följt Those Lovely Days har säkert noterat dom, härligt! Nu har turen kommit till mig. Så ”Fråga bröllopsfotografen” alltså. Jag svarar på era frågor om bröllopsfotografering och vill gärna hjälpa er på alla möjliga sätt. Så, shoot! Alla era frågor gällande bröllopsfoto är varmt välkomna! Planering, vad man skall tänka på, vad man skall använda bilderna till efter bröllopet. Album, på nätet eller förstoringar på väggen. Skriv en fråga i kommentarsfältet så svarar jag. Hit me med alla era frågor NU!

Ciao, Isabelle

4 Comments

 1. Linn j januari 26, 2016

  Hej!
  Jag har några frågor som jag gärna vill ha svar på:
  1. I kontraktet med vår fotograf står det att vi inte har rätt på RAW-filerna, och får bara bilderna i jpeg. Är det vanligt?
  2. Vi har valt 8 h fotografering, när tycker du att man bör starta för att få med det mesta av dagen? Jag känner inte ett stort behov för att ha med fotograf när jag sitter vid frisören utan vill hellre ha senare på dagen. Är det en smaksak eller vad skulle du säga att man får ut ”mest” av?
  3. vilken typ av fotografi bör man förstora och sätta på väggen? har du några tips på sådana vad man bör tänka på?
  4. Fotografering med släkt/vänner efter vigsel. Hur brukar man göra där? Vi har ca 2 h mellan vigsel och middag och där vill vi klämma in porträtt och så några bilder med släkten. Är det en smaksak det också?

  tack för en bra blogg!

  Svara
  • Isabelle januari 26, 2016

   Hej Linn,

   Jag skall efter bästa förmåga svara på det du undrar över.

   1. Ja, raw-filer är samma sak som fysiska negativ, dessa tillhör fotografen. Det du får som kund, är de färdig redigerade bilderna. Dessa levereras oftast av bröllopsfotografer i högupplöst format, 300dpi och i JPG12. D.v.s största jpg, utan kompression. En del fotografer levererar i tif, men de allra flesta i jpg.

   2. När fotografen skall ansluta är helt upp till dig. För att få ut mesta möjliga av era bokade 8 timmar så skulle jag föreslå att fotografen anländer när du börja blir klar med smink och hår. Då kan fotografen fotografera sluttampen på hår/makeup och när du kommer i din klänning, sätter på smycken och andra accessoarer samt din tärnor som hjälper dig. Räkna ca 1 ½ – 2 tim före vigseln så har du ett hum om när du skall be fotografen komma och påbörja fotograferingen. Man hinner få med mycket på 8 timmar om man bara planerar lite smart.

   3. Vilken bild man förstorar och sätter på väggen därhemma är högst personligt. Jag har haft kunder som valt gruppbilder, landskapsbilder eller t.o.m en detaljbild. Det känner du nog rent spontant när du får din bilder vilken du vill ha på väggen.

   4. Efter vigsel och gratulationer under det s.k ”Cocktail Hour” med mingel, är en perfekt tid att ta gruppbilder med familj och släkt. Därefter brudparets porträtt. 2 timmar är gott om tid till detta!

   Stort lycka till och vad kul att du gillar vår blogg 🙂
   Kram,
   Isabelle

   Svara
 2. Lisa januari 26, 2016

  Hej,
  Jag har en liten fundering. Hur många timmar med fotograf skulle du säga behövs om man vill ha följande dokumenterat:
  – Slutet på förberedelserna.
  – porträtt innan vigseln
  – Vigseln
  – Riskastning på kyrkbacken
  – när brudparet anländer till festlokalen (i en lokal som ligger i princip i anslutning till kyrkan)
  Tack för en bra och fin blogg!

  Svara
  • Isabelle januari 26, 2016

   Hej Lisa,

   Tack för din fråga. Beroende på hur er dag är planerad, är det lite olika. Men eftersom er festlokal ligger nära i anslutning till vigselplatsen så har ni redan där planerat bra. Jag brukar boka 4 timmars fotografering på den här typen av upplägg. På 4 timmar hinner jag med brudens förberedelser (om hon inte gör i ordning sig väldigt långt från vigselplatsen) vigsel, gratulationer på kyrktrappan, gruppbilder och porträtt samt brudskål och lite mingel vid festlokalen. Vad härligt att du gillar bloggen, det är väldigt roligt att få feedback!

   Kram,
   Isabelle

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *