Fråga experten om bröllopsblommor

bröllopsblommor the wild rose weddings

Fråga Linnéa Bergqvist om bröllopsblommor

Idag har ni chansen att ställa alla möjliga frågor om bröllopsblommor till floristen Linnéa Bergqvist som driver The Wild Rose baserat i Halmstad. Linnéa specialiserar sig på bröllopsblommor till hela bröllopet och reser över landet och europa för att skapa oförglömliga blomsterarrangemang till sina brudpar. Tillsammans med hennes brudpar designar Linnéa blomsteruppsättningar som sätter stilen och färgpaletten för bröllopet och förstärker känslan som paret vill förmedla till sina gäster. Blommorna och grönskan omfamnar och välkomnar. Minsta lilla detalj är noga planerad för att skapa perfektion.

Varsågoda att fråga genom att kommentera på inlägget!

En gång i månaden publicerar vi ett inlägg med tema ”Fråga experten” där ni har chansen att ställa frågor till landets främsta bröllopskreatörer helt kostnadsfritt i realtid dessutom! Om ni vill se inläggen från föregående månader så skriver ni in ordet ”fråga” i bloggens sökruta som ni hittar i vänsterspalten!

Foto: Isabelle Hesseberg, 2 Brides Photography // Blommor: Linnéa Bergqvist, The Wild Rose // Styling: Elin Wallmander, Elins Art Studio // Brudklänning: Zetterberg Couture

Kram!
Elin

32 Comments

 1. Anna maj 8, 2016

  Hej,

  Vi vill ha fullt av gröna girlanger på vårt bröllop den 28 maj. Kan du ge lite tips på vad som är bäst att göra de av och hur jag lättast binder? Tacksam för svar. 🙂

  Svara
  • Linnéa maj 8, 2016

   Hej Anna!

   Jag skulle rekommendera olivkvistar, ruskus och eucalyptus om du vill ha material som håller hela dagen. Annars är det bara att gå ut och plocka det som finns i skogen!

   Förutom kvistar med löv behöver du ett starkt snöre och myrtentråd för att binda girlangerna. Mät ut rätt längd på snöret och fäst sedan din myrtentråd genom att snurra ett par varv runt snöret. Sen är det bara att samla upp lagom stora buntar av gröna kvistar och börja linda. Förvara girlangerna i plastsäckar och spraya massa vatten i så att det inte torkar.

   Stort lycka till!

   Kram Linnéa

   Svara
 2. Camilla maj 8, 2016

  Hej Linnéa! Vi gifter oss i mitten av september och jag har ingen aning om vad för bukett som skulle passa. VI har inget bestämt färgtema för bröllopet, utan inbjudningar och dekoration går mest i vitt, guld och lite lite svart. Tärnorna kommer har ljusrosa klänningar. Jag gillar dusty pink och mjukare toner men också lite mer färgstarkt i rosa, lila, grönt. Du hör, jag är helt öppen för alla förslag. Avskyr dock orange – som alltid föreslås när det är sensommar/höst… Tack för hjälpen 🙂 Kram

  Svara
  • Linnéa maj 8, 2016

   Hej Camilla!

   Jag älskar ju pastelliga höstbuketter som man blandar in mörkare färger i. Så jag skulle rekomendera en blandning av rosen sweet avalanche, björnbär, creme kvistros, plommonlila eller vinröda dahlior, eucalyptus gärna med bär, och en prärieklocka antingen i svagt rosa eller smutlila.

   Lycka till 🙂

   Kram
   Linnéa

   Svara
 3. Sara maj 8, 2016

  Hej Linnéa!

  Min blivande man och jag gifter oss den 18 juni nere på den Skånska landsbygden! Färgtemat är glatt, somrigt och lite kalaskänsla – men gärna blandade färger som rosa i olika nyanser, gul, röd, grön och kanske en skvätt turkos. Vi fick bland annat inspiration från ett inlägg här på bloggen som heter Tropisk pastell – fast med mer färg! Jag undrar vad för slags blommor som är i säsong då och vad du tror kan vara fint att blanda? Jag är väldigt kort och kurvig och kommer att ha en väldigt klassisk klänning med tight kring bysten och med en yppig kjol ner till anklarna. Tror du att kan kan bära en stor och yvig bukett till det, ungefär som den som är på omslaget av bloggens bok?

  Tack!

  Svara
  • Linnéa maj 8, 2016

   Hej Sara!

   Du kan absolut ha en bukett liknande den som finns på omslaget av vår bok tycker jag! Turkos är tyvärr lite svårt när det kommer till blommor men blått finns ju. Tycker att det vore fint med rosa pioner, ljusblå riddarsporre, ceriserosa scabiosa, klarröda rosor, gula craspediabollar, lilarosa limonium och så hade jag nog blandat i lite orange asclepias också. Ett bra sätt att skapa djup i buketten är att blanda in en mörkare nyans också. Kanske plommonlila lövkoja exemplevis.

   Lycka till!!

   Kram
   Linnéa

   Svara
 4. Ann-Marie maj 8, 2016

  Hej! Jag och min sambo gifter oss i slutet på augusti. Känslan vi vill ha överlag är lantligt, romantiskt, elegant men ändå avslappnat. Tärnorna kommer att ha ljusgröna klänningar på sig och brudgum plus bestman har Grått. Buketten jag beställt kommer vara blandade sorter i ljusrosa och cremevitt, ev lite aprikos, och så ljusgrönt (typ eukalyptus). Jag funderar på dekorationer på borden, har du någon idé på blomsterdelokorationer som inte kostar så mycket? Helst som man kan tex sätta frön till själv?

  Hoppas på svar!

  Mvh Ann-Marie

  Svara
  • Linnéa maj 8, 2016

   Hej Ann-Marie!

   Till ett bröllop i lantlig, romantisk och elegant stil så tycker jag att det är fint att ställa ut små vaser i grupp på bordet med vackra gröna kvistar från skog och äng och kanske tre olika sorters blommor till. Jag hade valt en vacker kvistros i samma färg som buketten, en dahlia i creme och en småblommig blomma som stjärnflocka samt blandat in eucalyptus för att få med det grågröna.

   Vill ni ha större dekorationer istället så är det enklast att köpa snygga vaser som man arrangerar blommorna i. Då tycker jag att samma blandning som skulle vart till dom små vaserna blir fint. Börja med att göra en bas med eucalyptus och annat grönt så att vasen är fylld och stick sedan i blommorna.

   Man kan så stjärnflocka osv själv. Men jag tror inte att man tjänar så mycket pengar på det faktiskt. Det blir lättare att köpa i blomsteraffär!

   Kram

   Linnéa

   Svara
   • AMK maj 12, 2016

    Tack så mycket för svar! Låter som en mycket bra idé som jag ska ta med mig. 🙂

    Svara
 5. Nathalie Stark maj 8, 2016

  hej! Jag och min sambo gifter oss den 9 juli och har färgtemat vitt, silver och rött. Vad rekommenderar du för blommor i buketten, som är fina i början av juli?

  Mvh Nathalie

  Svara
  • Linnéa maj 8, 2016

   Hej Nathalie!

   Jag skulle föreslå röda austinrosor, vinröda pioner, vit lövkoja, eucalyptus för att få in silvergrått, vit scabiosa och astillbe.

   Kram!

   Linnéa

   Svara
 6. Åsa maj 8, 2016

  Hej! Vi ska gifta oss i början av augusti och jag tänkte ha brudslöja (alltså blomman) i frisyren och även som dekoration på borden och i min bukett blandat med lila/lavendelfärgade blommor. Mitt problem är att jag köpte hem brudslöja häromdagen för att testa min frisyr och de luktade inte gott. Har googlat en del och förstått att det kan vara så med den blomman. Har du något tips på hur man kan få den att inte lukta så mycket? Undrar också över tips på lila/lavendelfärgade blommor som finns i början av augusti?

  Svara
  • Linnéa maj 8, 2016

   Hej Åsa,

   Tyvärr så luktar brudslöja inte särskilt gott nej. Jag har tyvärr inga tips på hur man kan få dom att dofta mindre heller, så man får helt enkelt stå ut med doften. Det finns ju olika sorters brudslöja, en storblommig och en småblommig. Kanske doftar den ena mer än den andra och det kan vara värt att undersöka.

   Lila blommor som finns i augusti är bland annat prärieklocka, rosor, kvistrosor, limonium, alstromeria, dahlia och nejlikor.

   Lycka till 🙂

   Kram!

   Linnéa

   Svara
 7. Denise Leanderson maj 8, 2016

  Vi vill ha en båge på klipporna vid vigselplatsen. Tänkte he ner ändarna i zinkhinkar med sand, går det tror du? Sen tänkte vi klä den med ormbunkar och annat grönt från skogen. Hur fäster man det bäst? Börjar man i mitten, uppe och går ner? Några tips?

  Svara
  • Linnéa maj 8, 2016

   Hej Denise,

   Jag skulle nog inte våga zinkhinkar med sand. Tror snarare att du får satsa på zinkhinkar med cement så att den inte blåser iväg eller välter.

   Lättast är det att börja i en ände och linda till den andra, precis som man gör med en hårkrans. Köp myrten eller spoltråd hos din lokala florist att surra med.

   Lycka till!

   Kram
   Linnéa

   Svara
 8. Hej Linnea! Jag gifter mig i början av augusti och vill ha vita blommor och kallt grönt, men inte för kaktusliknande. Jag önskar David austin-rosor och vill höra om dessa finns att tillgå i början av augusti och någon form av cirkapris på dem, om det går. Sist men inte minst undrar jag om du har nåt tips för den kallt gröna kulören – jag tänkte på eucalyptus men tkr de är lite för mörka.

  Svara
  • Linnéa maj 8, 2016

   Hej Sanna!

   Austinrosor brukar finnas att få tag på året runt. Man får räkna med att dom kostar ca 100-125 kr per styck. Ett billigare alternativ till en austinros är den cremefärgade rosen Avalanche som är väldigt rund i formen när den slår ut. Den brukar kosta 35-50 kr styck cirka. Men det beror såklart på vart man köper sina blommor, alla prissätter olika.

   Om man vill ha kallt grönt så är eukalyptusen bäst tycker jag. Vill man ha mer grått finns lammöron eller silverek exemplevis, men dom slokar lätt i en bukett.

   Lycka till!

   Kram
   Linnéa

   Svara
 9. SAra maj 8, 2016

  Hej!
  Jag och min sambo ska gifta oss i början av Oktober. Vilken är din ultimata bröllopsbukett för årstiden? (blomsorter och färger) Vill dock ej ha gult och rött (som träden) Samt vilket färgtema hade du valt för blommor på borden eller över lag på bröllopet?

  Ps. gillar verkligen din bok!

  Svara
  • Linnéa maj 8, 2016

   Hej Sara,

   Jag brukar alltid utgå från brudklänningens look när jag föreslår modell och blomsorter till brudbuketten. Så det är lite svårt att föreslå utan att veta. Kan du beskriva din klänning och hur du vill ha håret så kan jag ge dig bra förslag?

   Kram!

   Linnéa

   Svara
   • SAra maj 8, 2016

    Hej Linnéa!
    Jag ska ha en långklänning i spets med öppen rygg ”keyhole back” och en liten kort ärm över axeln. Ingen urringning fram. Tänkte ha utsläppt långt hår i stora lite ”slarviga” lockar. Är blond och är ljus i hyn. vi tänkte gifta oss utomhus om vädret tillåter.

    Kram!

    Svara
    • Linnéa maj 8, 2016

     Hej Sara,

     Åh vad fint det låter! Jag skulle föreslå en större vild bukett, liknande den som är på framsidan av vår bok. Den är romantisk fast trendig. Då du har både ljust hår och hy så tycker jag det vore fint med creme, puderrosa, grågrönt och vinrött. Tänk vackra puderrosa rosor (sweet avalanche exempelvis), mörkt vinröda dahlior, creme dubbel prärieklocka, chokladblomma och eucalyptus. Glöm inte att beställa handfärgade sidenband från http://www.elinsartstudio.se om du vill ha den här looken på buketten. Ett i ljust puderrosa och creme skulle bli sååå fint!

     Stor kram

     Linnéa

     Svara
 10. Hanna maj 8, 2016

  Hej Linnéa!

  Jag och min fästman ska gifta oss på midsommarafton och jag velar kring buketten. Min klänning har paljetter påsydda i ett blommönster (http://www.asos.com/Needle-Thread/Needle-Thread-Backless-Sheer-Sleeve-Tulle-Embellished-Maxi-Dress/Prod/pgeproduct.aspx?iid=5883789&cid=17175&sh=0&pge=0&pgesize=50&sort=-1&clr=Chalk&totalstyles=77&gridsize=3&un_jtt_v_frompage=0) och jag funderar på vad för typ av bukett som kan passa till. Jag funderar antingen på en vild bukett, eller en enkel med bara en typ av blomma. Vad tror du?

  Kram!

  Svara
  • Linnéa maj 8, 2016

   Hej Hanna!

   Vilken vacker klänning! Jag tycker absolut att du kan ha en vild bukett till den här klänningen. Fokusera på stilrena romantiska blommor i färger som finns i klänningen. En ängsbukett med blåklocka, prästkragar och andra vilda blommor skulle vara vackert till. Eller en bukett från blomsteraffären med ljusblå riddarsporre, vit astillbe och puderrosa kvistros.

   Kram!

   Linnéa

   Svara
 11. Sofia maj 8, 2016

  Jag vill också få tips från proffset 🙂 Det är ju ett mitten av september-bröllop som gäller här. Min klänningen är rak men med lite speciella snitt och skorna i rostig orange. Jag vill ha säsongsblommor och ser framför mig en lite busig ovårdad bukett. Men vilka blommor bör jag satsa på?

  Kram Sofia

  Svara
  • Linnéa maj 8, 2016

   Hej Sofia 😀

   Jag fullkomligt ÄLSKAR din klänning och tycker att du skall köra på en bred bukett med vinröda dahlior, rostfärgade nypon, aprikos austinros som heter juliet, vit eryngium och röd prärieklocka ( lisianthus D Cessna Red) och kvistar av blodbok.

   Stor kram!

   Linnéa

   Svara
 12. En annan Jessica maj 8, 2016

  Hej Linnéa! Jag gifter mig i mitten i augusti och funderar på det här med att dekorera festlokalen med blommor. På Pinterest och liknande har de gärna blomarrangemang, girlanger, kransar, och vaser med blommor överallt – på borden, på placeringstavlan, på stolar och buffébord och toaletter och utomhus och så vidare. Det är ju såklart superfint, men om man inte har råd med det, vad tycker du att man ska satsa pengarna på då? För att göra intryck utan att det kostar skjortan liksom? Tack på förhand! Jessica

  Svara
  • Linnéa maj 8, 2016

   Hej Jessica!

   Om man har en låg budget så tycker jag att du skall satsa på att beställa brudbukett och knapphålsblommor hos florist så att dom blir ordentligt och proffsigt bundna.

   När det kommer till bord, toaletter, buffébord, placerkortstavlor etc så ta vara på naturen! Dekorera med stora gröna grenar och vilda blommor i udda vaser och urnor. Häng upp vackra bokkvistar över borden. Ta in naturen helt enkelt 🙂

   Lycka till!

   Kram
   Linnéa

   Svara
 13. Sara maj 8, 2016

  Hej Linnea! Jag gifter mig i augusti och ska ha blommor i håruppsättningen, vilka blommor (och ev gröna små blad/kvistar) kan du rekommendera till håruppsättningar? Har läst om Vaxblomma men vill gärna ha fler alternativ då jag vill ha flera sorters blommor. Temat är vitt/grönt och ev någon accentfärg. Tack på förhand! Mvh Sara

  Svara
  • Linnéa maj 9, 2016

   Hej Sara!

   Det beror ju lite på hur uppsättningen ser ut. Men kvistar av småbladig eucalyptus eller ruskus är bra. Blommor som prärieklocka, freesia och kvistrosor är bra som hårblommor.

   Kram!

   Linnéa

   Svara
 14. b.a.l. maj 9, 2016

  Hej! Jag gifter mig i början på augusti på en fin bygdegård som ligger direkt vid sjön i en väldigt fin miljö. Jag har en enkel brudklänning med veck i kjol och en vacker spetsstopp med rund urringing över. Håret (som är brunt) kommer jag har uppsatt med en slöja som nästan går ner till fötterna. Vi har valt färger mörkblå och grönt (med inspiration av blåbär) och lite orange. Till bordsdektoration tänkte vi ta mycket från trädgården och ängarna, jag har sått in olika vita och orange blommor här hemma. Men jag vet inte riktigt vad jag ska ha i buketten. Jag vill inte ha rosor, men gillar istället dahlior och astillbe. Vad skulle du föreslå för blommor och vilka färger?

  Svara
  • Linnéa maj 9, 2016

   Hej!

   Vad fint allt låter 🙂 Jag tycker att du skall satsa på en bukett med orange dahlia,vit astillbe, blå eryngium och andra blandade blommor och grönt från naturen! Jag tycker att det är fint när man håller ett färgtema på hela bröllopet så att allt hänger ihop.

   Kram!

   Linnéa

   Svara
   • b.a.l. maj 9, 2016

    Tack, det låter bra, framför allt det med eryngium, det hade jag inte alls tänkt på 🙂

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *