Körschema för bröllopsfotografering

Körschema för bröllopsfotograferingHej kära brud och brudgum,

Om du läser den här bloggen är det antagligen för att du kommer att gifta dig snart och  chansen är stor att du har bokat en bröllopsfotograf.

Några veckor eller några månader innan bröllopsdagen är det dags att gå igenom körschema för bröllopsfotografering med er bröllopsfotograf. Det är superbra att ha allting spikat så att bröllopsfotografen har tillräckligt med tid att fotografera alla delmoment, detaljer och händelser under dagen.

Körschema för bröllopsfotografering ska innehålla viktig tidpunkter, adresser och kontaktinformation till någon i ert brudfölje om bröllopsfotografen behöver få tag på er under dagen. Bra också om körschemat har namn och lite information om det viktigaste personerna som är med er under dagen.

Något erfarna bröllopsfotografer vet är hur lång tid man behöver för vissa delar av dagen. Och förmodligen har ni, kära brud och brudgum, inte planerat och genomfört alltför många bröllop innan ert eget. Så er bröllopsfotograf är er egen expert och hen tänker även på saker som ni kanske inte alls övervägt. Till exempel hur lång tid det faktiskt tar att fotografera 28 olika gruppbilder med olika familjekonstellationer. Hur lång tid tar det då? Lång. Räkna med minst ett par minuter per grupp. 28×3-5 minuter. Vill ni verkligen lägga så mycket tid på att ta gruppbilder? Fundera på det en extra gång, i annat fall rekommenderar jag att listan hålls kort – max 5-8 grupper som ni bestämt i förväg.

Något som alla tänker på men som ingen kan påverka är vädret. Så om det regnar så regnar det liksom. Men det finns ett par saker som är bra att känna till och det är att vi är fotografer, inte trollkarlar. Först av allt, mulet eller till och med lite regn, kan se oerhört romantiskt ut på bild men det kommer det aldrig att se ut som en solig dag. Oavsett vad. Det spelar ingen roll hur mycket Photoshop-specialist man än är, ljuset är vad ljuset är. När det är mulet eller lite regn är ljuset mjukt och har knappt skönjbara skuggor, himlen är vit eller grå, inte blå. När det är soligt utan moln är det ett hårt och skarpt ljus med mycket hård skuggor och blå himmel. Detta kan ju låta helt självklart. Men icke, det finns alltid någon som tror att man kan fixa det i efterhand Photoshop men svaret på det är nej. Vi kan kontrollera mycket, men inte vädret och inte heller förvandla regniga grå dagar till soliga.

Allt det här är bra att veta när man planerar fotograferingen inför bröllopsdagen. Om det är regn, gör det något? Det var ju så bröllopsdagen var. Men det är ändå bra att ha är en plan B. En backup-plan i form av ett ställe inomhus eller utomhus under tak där man kan fotograferas om brudparet absolut inte kan tänka sig att bli lite blöta. Vilket vi absolut förstår.

Ge er bröllopsfotograf gott om tid att fotografera era porträtt. Själv skulle jag säga minst 60 minuter. Ibland behövs mindre tid och ibland mer. Men hellre lite för lång tid än för kort, eller hur? Så klart beroende på om porträtten är viktiga för er.

Ge däremot inte er fotograf en lista med bilder. Det dödar helt kreativiteten och er bröllopsfotograf har fullt upp med att följa er lista istället för att koncentrera sig på att fånga det som händer under er bröllopsdag. Inspiration är altid bra, men lås inte tanken till specifika bilder, poser eller miljöer som kanske inte alls finns närvarande på er dag.

Har du frågor kring planering av bröllopsdagen eller körschema så skriv en kommentar eller maila oss här på Those Lovely Days!

Text & Foto: Isabelle Hesselberg / 2 Brides Photography

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *