Vill ni gifta er utomlands?

utomlandsFoto:  2 Brides Photography / Isabelle Hesselberg

 Bröllop utomlands

Det känns som att allt fler par väljer att vigas utomlands tycker jag. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på att vi reser allt mer. Ni kanske har drömt om ett bröllop på en öde sandstrand eller att kombinera bröllop och smekmånad? Eller så lockar tanken på en annorlunda upplevelse.

Vi valde att säga ja i Skottland 2011 eftersom drömmen om att få vigas på ett litet stenslott funnits hos oss båda i många år. Därför kan jag själv intyga att ett bröllop utomlands kan vara alldeles, alldeles underbart. Men också mer stressande på grund av kulturkrockar, osäkra faktorer och luddiga lagar. Men är ni pålästa slipper ni förhoppningsvis fatala misstag. Här är därför några saker att tänka på.

Reglerna

Enligt Skatteverket är generellt sett en vigsel som skett utomlands även giltig här hemma – så länge ni anses vara gifta enligt vigsellandets lag och inte bryter mot några svenska lagar (exempelvis att någon av er inte skulle fyllt 18 år eller att ni är nära släkt). Det enda ni behöver göra för att även anses gifta i Sverige är att ta med er det utländska vigselbeviset till Skatteverket och få vigseln registrerad efter hemkomsten.

Men hur blir ni då lagligt vigda i det landet? Ja, det är desto krångligare. Därför gäller det att läsa på om reglerna för att vigas som utlänning i det landet. Detta är heller inte möjligt i alla länder, och därför väljer många att ha en symbolisk vigsel och sedan vigas borgerligt hemmavid för formalians skull.

Pappersarbetet

Har ni valt ett land där ni faktiskt får gifta er? Då är det dags att ta reda på vilka dokument som krävs. Ofta behövs personbevis, i många fall ett utökat sådant med föräldrarnas namn. Även ett äktenskapscertifikat behövs. Dessa går att få på engelska från Skatteverket, be då även att få dem stämplade och signerade av en anställd där eftersom det ofta efterfrågas. I vissa fall räcker inte detta, då krävs istället en översättning gjord av en auktoriserad översättare.

Därefter återstår troligtvis att fylla i en mängd kompletterande formulär som landets myndigheter kräver. Jag råder er även att hålla koll på hur tätt inpå vigseln dessa behöver skickas in, risken är att de blir för gamla om ni är ute i allt för god tid.

Planeringen

Att planera sitt bröllop är verkligen kul tycker jag! Allt från att leta festlokal till att bestämma underhållning och spika menyn är roliga delar. Har ni ingen självklar plats för vigsel och fest? Då är mitt tips att reka möjliga ställen och sedan ta kontakt med en handfull av era favoriter.

Jag tror ärligt talat att jag mailade ungefär 20 ställen i Skottland om prisuppgift för att få ett hum. Sedan valde jag några favoriter som låg lättillgängligt för gästerna. Dessa kontaktade jag med några fler frågor och sedan valde vi det där alla bitar klaffade och de samtidigt var mest tillmötesgående.

Relationen till ställets personal blir nämligen extra viktig när planeringen ska ske på distans. Då måste ni kunna lita på att de hjälper er med allt som behövs och att de gör sitt bästa. Allra helst ska det finnas en ansvarig bröllopskoordinator hos dem som ni kan ha kontakt med.

För att undvika missöden som kommer av kulturkrockar, eller i alla fall minimera dessa, är det bra att vara så detaljerade som möjligt. Skriv ett tidsschema och tydliggör när exakt allt ska ske och på vilket sätt. Skriv inte bara att middagen ska gå av stapeln klockan 18, ange exakta hållpunkter för alla rätter och så vidare. För något som är självklart för er kanske är helt främmande för dem… (Vad som gick galet för oss lovar jag att skriva om vid ett framtida tillfälle!)

Gästerna

Även om era nära och kära skulle vilja fira er så är det inte säkert att alla har möjlighet att närvara. Vigs ni utomlands kan ni inte heller förvänta er detta. Men för att underlätta gästernas planerande är det bra om ni förser dem med så mycket information som möjligt om allt från flighter till olika boendemöjligheter. Detta görs enklast genom att ni skapar en bröllopshemsida med all relevant information.

Eftersom gästerna kommer att lägga en ansenlig summa pengar för att komma till ert bröllop (om ni inte står för resa och logi) tycker jag personligen att ni ska avstå från att önska er presenter. Deras närvaro är mer än nog.

Packning

En av de klurigaste delarna var för oss att begränsa packningen. Jag är en fixare och hade gärna gjort det mesta av dekoreringen på egen hand, men det var ju inte möjligt att få med mig allt hemifrån på flyget. Istället fick vi begränsa detta och hyra så mycket som gick, exempelvis stolsöverdrag.

För att få med oss alla trycksaker, kläder och bröllopsaccessoarer lånade vi utrymme i våra familjemedlemmars väskor. Det allra mest värdefulla, som kläderna, packade vi i handbagaget. Och nej, det var INTE lätt att klämma ner min marängbakelse till brudklänning i en kabinväska, men det gick!

…men det är värt det!

Låter det rörigt? Jo, det stämmer. Här har jag bara tagit upp en bråkdel, och det är inte säkert att det jag skrivit gäller i just ert fall.  Men vill ni vigas utomlands kommer det att vara värt allt merarbete – jag lovar!

Text: Josefine Franking, bröllopsexpert

Josefine_Martin0087 litenVi valde att gifta oss på ett vackert stenslott i Skottland och det var helt fantastiskt!
Foto: Lena Larsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *