Fråga Experten om bröllopsfotografering

Bröllopsfotografering - Fråga Experten

Vad undrar du över?

Vad funkar bäst när det gäller bröllopsfotografering? Ska man planera in tid för att ta de formella bröllopsporträtten innan eller efter vigseln? Hur lång tid tar det att fotografera de olika momenten under dagen? Vad ska jag fråga bröllopsfotografen jag funderar på att boka? Behöver man ha fotograf med under hela dagen och kvällen? Är det okej att gästerna fotograferar samtidigt som bröllopsfotografen?

Ja, frågorna som dyker upp när man letar efter bröllopsfotograf planerar ett bröllop är säkerligen många. Men det är inte alltid så lätt att hitta svar, så därför tänkte jag försöka hjälpa er besvara era frågor när det gäller bröllopsfotograferingen. Ställ din fråga här i kommentarsfältet så besvarar svarar jag!

Foto: Isabelle Hesselberg, 2 Brides Photography

Ciao
Isabelle

6 Comments

 1. Sandra december 18, 2016

  Jag undrar vilket som är bäst, fotografera innan eller efter vigseln? Och vad är rimligt att betala för en duktig fotograf?

  Svara
  • Isabelle december 19, 2016

   Hej Sandra,
   Tack för din fråga. Normalt så fotograferar jag alltid mina brudpar efter vigseln. Av två anledningar. Nummer 1: Man är gift! Efter vigseln är man inte stressad och man formligen går på små moln. Känslan man har precis just då är helt annan än innan vigseln. Innan ceremonin är man kanske lite nervös, man har en tid att passa och ringen sitter inte på fingret. Nummer 2: Dessutom är det betydligt bättre ljus ju senare på eftermiddagen / kvällen man fotograferar. Man vill alltid ha det bästa ljuset som går att få när man fotograferar brudparet. Den enda gång jag fotograferar mina brudpar innan vigseln är under vintermånaderna och då är det för att det inte finns något ljus alls efter kl 15.00. Därför måste jag göra ett undantag och fotografera innan ceremonin.

   En professionell bröllopsfotograf kostar ca 30 000 kr och uppåt för att fotografera under större delen av dagen. Så någonstans mellan 30-40 000 kr är rimligt att betala för 8-12 timmar. Men man måste ju inte ha bröllopsfotografen med sig hela dagen. Har man inte en budget på +30 000 kr för fotograf så tycker jag man kan tänka att det är viktigast att ha en professionell fotograf med sig under t.ex förberedelser, vigsel och porträtt. Dvs 3-5 timmar. Då får du professionella bilder från den viktigaste delen av dagen. Under middag och fest kommer säkerligen gäster fotografera eller så ber du någon du känner som är duktig att fotografera (och är gäst) att dokumentera kvällen. På så sätt kan du spara in lite på budgeten.

   Varmt lycka till med bröllopsplaneringen och tack för att du läser vår blogg!
   Kram, Isabelle

   Svara
 2. Anne december 20, 2016

  Hej Isabelle! VAd är ett vanligt paket vad gäller vad och hur man får bilderna levererade – dvs hur många foton, bara redigerade (eller kan man få alla oredigerade), hur lång tid efteråt brukar man kunna få bilderna om man anlitar ett proffs? Tack för svar!

  Svara
  • Isabelle december 21, 2016

   Hej Anne,

   Tack for din fråga!
   Det är stora skillnader från fotograf till fotograf. Jag personligen levererar alla bilder till mina brudpar i högupplöst format på ett custom usb-minne och ett handbundet album. Dom får även bilderna online i ett personligt galleri. Alla bilder är noggrant redigerade för att hålla samma höga nivå från hela bröllopsdagen. Från en professionell bröllopsfotograf som noggrant bearbetar alla bilder som levereras bör det ta ca 6-12 veckor att få bilderna. Det tar många timmar (dagar) att redigera ett så stort bildmaterial som ett bröllop. Särskilt om fotografen arbetat under större delen av dagen. Fotografen ska välja ut de hundratals bilder som skall redigeras och levereras till brudparet från tusentals fotograferade bilder. Och kanske även printas. Mina brudpar får även riktiga optiska fotografier av mig som skickas tillsammans USB-minnet en handgjord keepsakes box. När du letar fotograf så fråga hur processen går till. Hur arbetar fotografera inte bara under bröllopet utan även efter bröllopet.
   Stort lycka till & vad härligt att du läser vår blogg!
   Kram,
   Isabelle

   Svara
 3. Sandra december 20, 2016

  Tack för svar! Nu kom jag på en fråga till.. 🙂 Hur vet ett otränat öga att fotografen är bra. finns det några specifika saker man ska kolla/fråga efter?
  Tack för svar och en bra blogg med mycket inspiration.

  Svara
  • Isabelle december 21, 2016

   Hej Sandra,

   Tack för din fråga!
   Jag tycker du skall känna efter och tänka på VAD det är du vill ha för typ av bilder. Verkligen fundera på vad som är viktigt. Vad skall du använda bilderna till? Hur ser du att dom ska levereras? Rörstorting på väggen, eller kanske ett handgjort album? Digitala filer som du kan använda på internet? Oavsett budget för fotograf så börja med magkänslan, vad är det du connector med, vad ”gillar” du. Låt smaken styra och kontakta fotografers vars bildspråk stämmer överens med din vision för DINA bröllopsbilder. En tekniskt tips jag kan ge dig är att titta på hudtoner i bilderna. Ser det naturligt ut, kommer det se ”lika” naturligt och snyggt ut om 5, 10 eller 20 år? Tänk på att bröllopsbilderna skall ha ett väldigt långt liv. Dom är inte bara till för en dag eller två på sociala media utan skall berätta om er två, starten på ert liv tillsammans många år framåt. För barn, barnbarn osv.
   Stort lycka till & Vi är mycket glada över att du läser vår blogg!! 🙂
   Kram, Isabelle

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *